Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Svensk mat: en världsåskådning

Nej, det svenska köket och matkulturen är verkligen inte det mest kända i världen. De flesta tyska konsumenter i Tyskland associerar det med inget annat än köttbullar från IKEA, knäckebröd från Wasa och kanske smöret Lätta, som däremot kommer från märket Unilever och lanserades i Sverige för första gången. Ingen reser till Sverige så som man reser till Grekland eller Italien och antagligen väljer man inte att åka till Sverige enbart för restaurangerna.

Den svenska regeringen har länge varit orolig för detta. Med ”Try Swedish”-projektet arbetas det kontinuerligt med att demonstrera branchens potential och främja dess tillväxt. Målet är att öka exporten av svensk mat, främja kulinarisk turism till Sverige och säkerställa långsiktig gastronomi. Fokus ligger på de specifika egenskaperna hos svenska smaker, upplevelser, produkter och människor. Enligt en studie från Business Sweden som publicerades i januari är Tyskland en av de marknader med bredast potential. Allt är möjligt här – från (knäcke)bröd till fågel, från snus till alkohol, analysen listar elva segment som har goda försäljningsmöjligheter i Tyskland.

Tysklands livsmedelsmarknad är en av de tuffaste i världen. Prispressen är enorm och detaljhandeln domineras av några mycket stora aktörer. De som inte är noterade hos Edeka, Rewe, Aldi eller Lidl samt ett par andra kedjor förblir en nischleverantör. Men hur kommer man över detta hinder? Här tar Business Sweden, ansvariga för projektet ”Try Swedish”, vid och organiserar kampanjveckor tillsammans med återförsäljare där svenska produkter presenteras och marknadsförs. Detta möjliggör för konsumenter en intressant omväxling och för stormarknader att testa marknadsacceptansen hos en rad produkter. Och det som mottas väl har hög chans att få stanna även efter kampanjen. Denna typ av kampanjer har genomförts om och om igen i de 300 filialerna hos TEGUT, en livsmedelskedja som är särskilt representerad i Bayern och centrala Tyskland.

De utvalda produkterna kännetecknas av det faktum att de upptar en nisch som är så svår att missa som möjligt, vare sig det handlar om produktens specialitet (t.ex. dietmat) eller genom produktdesignen och den bestämda svenska profilen. I princip matchar de särskilda styrkorna hos svenska produkter de stora trenderna hållbarhet, hälsa och ekologi. Några exempel på dessa är Oatly, Picadeli, Cloetta, Gille, IKEA, Wasa och Abba Seafood – mer om dessa och svensk matkultur kan du läsa i det senaste numret av Schweden aktuell.

av Peter Marx

 

Läs hela artikeln på tyska ur SCHWEDEN aktuell här

Till toppen