SKF och Scuderia Ferrari – 77 års samarbete

Det första Formel-1-loppet för säsongen 2024 startar den första helgen i mars, och kammarmedlem SKF kommer att vara involverade plats även i år. SKF är redan inne på sitt 77:e år som teknisk partner till Scuderia Ferrari, det längsta partnerskapet i Formel 1:s historia (SKF).

Cirka 300 kundanpassade SKF-lager är installerade i det italienska teamets tävlingsfordon, till exempel i växellådan och hjulaxlarna. Det nära samarbetet mellan SKF och Scuderia Ferrari syftar bland annat till att optimera effektivitet och vikt, för i Formel 1 är det bråkdelar av en sekund som räknas. ”En möjlighet är att utforma komponenter på ett sådant sätt att de minskar friktionen”, förklarar Andrea Rifici, key account manager på SKF Racing Unit. Det är särskilt anmärkningsvärt att SKF är den enda tillverkaren som använder keramik istället för stål för sina nålrullar, vilket har lett till en betydande minskning av friktionen i tester som utförts av Scuderia Ferrari.

De innovationer som är resultatet av detta samarbete har också en inverkan utanför Formel 1, vilket Andrea Rifici betonar: ”För oss är det ett utmärkt tillfälle att testa de mest innovativa lösningarna och dra lärdom av våra erfarenheter. Vi överför denna kunskap till alla andra sektorer där de sedan vidareutvecklas. Vissa av de lager som vi använder för Formel 1-bilar används också i flygplan. Vi är övertygade om att vårt långvariga engagemang i Formel 1 bidrar till att bana väg för hållbarhet.”

Det är trots allt inte bara Formel 1-innovationer som knappar på ratten som påverkar den dagliga vägtrafiken, utan även lösningar som minskar CO2-utsläppen. På komponentnivå kan man göra mycket för att minska utsläppen av föroreningar, till exempel genom att minska bilens vikt. Keramiska hybridlager installeras därför redan i vissa elbilar.

 

Bild: SKF/Julia Persdotter

Till toppen