5 frågor till Susanne Stichler

Susanne Stichler, känd TV-presentatör och journalist, har format det tyska medielandskapet med sin imponerande karriär. Hon har delat ut svenska företagspriset två gånger, 2023 och 2019, och har därför en särskilt nära relation till handelskammaren.

Det är andra gången du är värd för Företagspriset – och du talar svenska. Vad har du för koppling till Sverige?

Mina föräldrar tog med mig på en sommarsemester till den svenska vildmarken i Dalsland när jag var 9 månader gammal. Och den semestern betyder mycket även idag: den lilla stugan i skogen har varit vårt familjehem sedan dess. Min bror och jag växte upp där sommar efter sommar och lärde oss svenska på så vis.

 

Har din personliga bild av Sverige förändrats under de senaste åren?

Bullerby-idyllen har fått repor, även ur min synvinkel. Landet har stora utmaningar att övervinna. Klanerna och våldet skakar om mig. Men också en viss hopplöshet, särskilt i vissa landsbygdsregioner.

 

Ur en journalistisk synvinkel, kan du se en skillnad i debattkulturen i Sverige och Tyskland?

Mitt intryck är att vi debatterar hårdare i Tyskland. I Sverige upplever jag att människor är mer verbalt harmoniska. Många svenskar har kanske lättare att acceptera andra åsikter. Men ibland saknar jag också diskussionen. Vilket också kan vara väldigt renande.

 

Vad var en särskild höjdpunkt i din karriär (förutom att presentera för oss)?

Höjdpunkten i min karriär var att presentera ARD Extras program om coronasituationen; en okänd pandemi med extrema effekter och restriktioner. Jag kommer aldrig att glömma intervjun i ett programmet med Anders Tegnell, om den berömda svenska vägen.

 

Är du ”upptagen” med ditt arbete i radio och TV eller har du andra projekt, journalistiska eller andra, vid sidan om?

Ja, jag arbetar för fullt. Med TV och radio, med inspelningsplatser i Hamburg och Hannover. Mycket mer kan jag inte hinna med, annars skulle det gå ut över min familj. Och det vill jag inte under några omständigheter.

 

Bild: Annika List

Till toppen