Framgångsrik svensk detaljhandel i Tyskland: Rusta öppnar sin 200:e butik

Den 20 april 2023 öppnade den svenska detaljhandeln Rusta sin 200:e butik i Kerpen i Nordrhein-Westfalen. Det är ingen tillfällighet att jubileumsbutiken etableras på den tyska marknaden – Rusta har framgångsrikt drivit butiker i Tyskland i flera år. Den åttonde tyska filialen har nu öppnat sina dörrar i Kerpen. Rusta finns sedan tidigare representerat i Halle, Lübeck, Schwentinental, Neumünster, Bremen, Norderstedt och Dessau.

Rusta grundades 1986 av Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell i Gävle. Idag säljer företaget sina produkter i Finland och Norge utöver hemmamarknaden Sverige. De första butikerna i Tyskland öppnades 2017. Christof Sauck, Country Manager för Rusta i Tyskland, var med från början vid marknadsinträdet i Tyskland och kände till utmaningarna: ”I detaljhandeln handlar det bland annat om den enorma prispressen i Tyskland, den stora konkurrensen och att både varumärket Rusta och konceptet var helt okända. Detta krävde en annorlunda marknadsföring”, förklarar han i en intervju med Svenska Handelskammaren.

Rusta har som mål att erbjuda sina kunder alla produkter som de behöver för ett hem värt att leva i. Detta inkluderar ett brett sortiment av fritids- och skönhetsprodukter samt trädgårds- och inredningsprodukter. Ett annat fokus ligger på säsongssortimentet som erbjuder kunderna säsongsanpassade produkter. En annan höjdpunkt i varje butik är godisavdelningen med svenskt godis. Här är den svenska chokladen alltid särskilt populär.

Efter starten i Tyskland gick Rusta med i Svenska Handelskammaren för att få tillgång till det svenska näringslivets nätverk i Tyskland. Att det för att lyckas i Tyskland som svenskt företag också krävs att man har rätt partner, vet Sauck: ”Det är definitivt att rekommendera att leta efter rätt partner som bidrar med lokal expertis, till exempel när det gäller att välja rätt plats”.

Öppnandet av den åttonde Rusta-butiken är nu ett bevis på den svenska detaljhandelns framgång i Tyskland och lägger grunden för en expansion till alla delstater i Tyskland, säger Sauck: ”Efter att vi redan har etablerat oss som en pålitlig och prisvärd detaljhandlare i Skandinavien samt i norra och östra Tyskland vill vi nu uppnå detta även i andra delar av republiken.”

Läs mer om Rusta och expansionen till Tyskland i senaste utgåvan av Framgång i Tyskland på Tysklandsportalen.

Bild: Rusta

Till toppen