5 frågor till Sveriges Ambassadör i Tyskland

Veronika Wand-Danielsson är Sveriges ambassadör i Tyskland sedan augusti 2023. Under hösten fick Handelskammaren möjlighet att samtala med ambassadören i formatet ”5 frågor till…” för Schweden Aktuell.

 

Veronika Wand-Danielsson

Sveriges Ambassadör i Tyskland

Bild: Erki Siplanen

 

Välkommen till Berlin! Är allt här helt nytt för dig eller känner du dig hemma i Tyskland?
Som halvtysk – min far var en tysk diplomat som inledde sin karriär i Stockholm och gifte sig med min svenska mor. Jag växte därför upp tvåspråkigt och bär båda länderna i mitt hjärta. Mina första sex år i skolan tillbringade jag i Bad Godesberg med utsikt över Drachenfelsen.

Vad ser du särskilt fram emot på ditt nya kontor?
Jag ser fram emot att lära känna Berlin och även andra delar av Tyskland som vuxen – särskilt de östra förbundsstaterna.

Kommer Sveriges kommande NATO-medlemskap att ha en särskild inverkan på ditt arbete?
Definitivt! Inte bara den svenska säkerhetspolitikens vändpunkt och det kommande svenska NATO-medlemskapet, utan även det fruktansvärda ryska angreppskriget mot Ukraina har starkt påverkat den politiska dagordningen i Tyskland och Sverige, i och utanför Europa. Euroatlantisk säkerhetspolitik kommer att vara en mycket viktigare dimension av mina uppgifter än det var för min föregångare.

Den svenska neutralitetspolitiken verkade vara en del av nationens DNA. Som erfaren diplomat, hur upplever du slutet på denna era, finns det något som liknar melankoli?
Sverige övergav sin neutralitetspolitik redan 1995, när vi blev en ovillkorlig medlem av EU. Fram till Rysslands angrepp på Ukraina, som bröt mot internationell rätt, fanns det ingen majoritet i Sveriges riksdag för att gå med i Nato. Sverige behöll därför den militära alliansfriheten, men fördjupade samtidigt det bilaterala samarbetet och partnerskapet med både Nato och EU.
Först sedan den 24 februari 2022, dagen för det folkrättsvidriga angreppet på Ukraina, har en majoritet av den svenska befolkningen ställt sig bakom en svensk Nato-anslutning. Pippi Långstrump har blivit vuxen …

Du var ambassadör i Frankrike, där det också finns en aktiv svensk handelskammare. Hur var samarbetet där – och vad är ditt bästa minne från det samarbetet?
Jag arbetade aktivt i Frankrike med både Svenska Handelskammaren och Business Sweden för att främja det ekonomiska samarbetet mellan våra länder. Tack vare ett välfungerande Team Sweden i Frankrike har vi kunnat stödja svenska företags intressen – stora, små och start-ups. De gemensamt organiserade Luciakonserterna i Notre Dame de Paris är bland mina bästa minnen!

Till toppen