Dr. Gunnar Grosse
 
Till minne av Dr. Gunnar Grosse

”Jag avundas er er framtid”

Till minne av Dr. Gunnar Grosse

Svenska Handelskammaren sörjer sin tidigare ordförande Dr. Gunnar Grosse. Han avled efter en kort tids allvarlig sjukdom den 12 januari vid 83 års ålder. Grosse var en enastående personlighet i det svensk-tyska näringslivet. Gunnar Grosse var född i Sverige och framgångsrik som företagare, men började om på nytt i början av 50-talet. Efter Berlinmurens fall återvände han till sina familjerötter i Sachsen och tog över en gammal gård i Hartmannsdorf som hans familj hade drivit i många generationer.

Tillsammans med tre kompanjoner grundade han 1992 det som nu är Komsa Group. Grosse utvecklade sitt ”gårds-startup” till ett av Europas ledande företag inom informations- och kommunikationsteknologisektorn, idag med 1150 anställda. Han såg de anställda som en nyckel till framgång, företagsfilosofin hade en ”svensk anda”, som han en gång förklarade i ett samtal: ”Före varje utveckling finns en människa, alla som kommer till oss är en bit av framtiden”, sa han, och levde enligt kulturen med platta hierarkier. Arbete, familj, fritid och hälsa skulle stå i ett sunt förhållande till varandra. Grosse själv var en familjemänniska och älskade att vara aktiv inom jordbruket, en motvikt till arbetet på företaget. År 2013 fick han utmärkelsen ”Årets företagare i Sachsen” för sitt livsverk. Grosse drog sig tillbaka från den operativa verksamheten 2017 och satt i Komsa-koncernens styrelse till slutet.

Mellan 1998 och 2008 var Gunnar Grosse engagerad i Svenska Handelskammarens styrelse och presidium, och mellan 2005 och 2008 var han kammarens högsta representant som ordförande för presidiet. De som kände honom upplevde honom som en imponerande person, alltid inspirerande och beredd att agera okonventionellt och framsynt. År 2015 fick han Svenska Handelskammarens hederspris för sitt livsverk – en hittills unik utmärkelse. Gunnar Grosse, som var engagerad i företaget till slutet, upprepade alltid en mening till KOMSA-teamet: ”Jag avundas er er framtid”.

————-

Men en minnesstund den 1 mars 2023 vill företaget Komsa hedra hans livsverk tillsammans med Dr. Gunnar Grosses familj. Den dagen skulle han ha fyllt 84 år. Kompanjoner, anställda och vänner är inbjudna att ta farväl.

Evenemanget kommer att äga rum kl. 13-15 i Chemnitz. Talare kommer att vara Michael Kretschmer, ministerpresident i delstaten Sachsen, Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, ordförande för Fraunhofer-Gesellschaft, Gunnars familj och Pierre-Pascal Urbon, VD och ekonomichef för KOMSA-gruppen.
Anmälan via https://lp.komsa.com/gedenkveranstaltung

 

Foto: Komsa AG

Till toppen