Svenska Företagspriset 2022 Schwedischen Unternehmenspreis 2022
 
Getinge, Transcom och Doktor.de vinner Svenska Företagspriset 2022

Företagen Getinge, Transcom och Doktor.de tilldelades Svenska Företagspriset 2022 för sina framgångar på den tyska marknaden. Den tyska vindkraftstillverkaren Enercon fick årets pris för framstående tyska investeringar i Sverige.

Svenska Företagspriset delas årligen ut av Svenska Handelskammaren, Business Sweden och Sveriges ambassad i kategorierna stora företag, medelstora företag och nykomlingar på den tyska marknaden till tre företag som har uppnått särskilda affärsframgångar i Tyskland.

Getinge fick utmärkelsen i kategorin Storföretag. Det svenska medicintek företaget är världsledande inom modern andningsutrustnin.”Med en enastående insats under Coronapandemin hjälpte företaget till att rädda livet på människor som led av Covid19”, skrev juryn i sin motivering.

Priset i kategorin Mellanstora företag tilldelades Transcom. Företaget erbjuder tjänster för kundupplevelser och kan redan se tillbaka på 20 år av stark tillväxt på den tyska marknaden. I motiveringen konstaterade juryn att företaget styrs av ”ett tydligt uppdrag för högklassig service, hållbarhet, mångfald och levande svenska värderingar”.

E-hälsoföretaget Doktor.de vann priset för framgångsrik newcomer på den tyska marknaden. Med sina digitala mottagningstider vill Doktor.de bidra till ett patientcentrerat hybridvårdskoncept och främja digitaliseringen av det tyska sjukvårdssystemet. Med detta pris uppmärksammar juryn dessa insatser på ett område ”där Tyskland hittills har halkat efter i internationell jämförelse”.

Priset för framstående tyska investeringar i Sverige, en ny kategori som skapades förra året,  tilldelades ENERCON. ENERCON är ett av världens ledande företag inom vindkraftssektorn. Den första ENERCON-turbinen i Sverige togs i drift redan 1995 och sedan dess har företagets engagemang kontinuerligt stärkts. ”Utvidgningen av förnybara energikällor är en av vår tids viktigaste uppgifter”, skriver juryn i sitt uttalande, ”Enercon bidrar på ett avgörande sätt till detta.”

Vinnarna tillkännagavs och priserna presenterades den 17 november i Berlin och utgjorde den festliga avslutningen på Swedish-German Business Day 2022.

 

Till toppen