Schwedischer Unternehmenspreis Verleihung
Svenska Handelskammaren
18:e utdelningen av Svenska Företagspriset i Hamburg

Svenska Handelskammarens medlemmar och vänner hade väntat länge på den här kvällen: Efter att Svenska Företagsprisets utdelning 2020 ställts in på grund av corona, kunde den festliga galan äntligen äga rum igen den 18 november 2021.

Hållbarhet som huvudtema

I linje med kammarens årstema kretsade kvällen kring temat ”hållbarhet”. Thomas Ryberg betonade vikten av att fortsätta arbeta med klimatskydd och hållbarhet och vädjade till företagen att implementera dessa värderingar så att det förblir intressant för företag att investera i Tyskland och Sverige. I valet av pristagare tog juryn hänsyn till företagens åtgärder för hållbarhetsfrämjande. Därför tilldelades Polestar, PowerCell och Vattenfall det 18:e Svenska Företagspriset. I samarbete med Business Sweden och Sveriges ambassad delade Svenska Handelskammaren för första gången ut priset för framstående tyska investeringar i Sverige, till Volkswagen.

Hedersgäster framhäver kopplingarna mellan Tyskland och Sverige

”Vi är här idag för att vi vill stärka den svenska ekonomin i Tyskland”, hälsade den svenska ambassadören Per Thöresson gästerna och pristagarna välkomna. Hamburg passade bra för detta tillfälle, eftersom svenska företag kommer till Hamburg när de vill ta steget in på den tyska marknaden. Orsaken till detta är Hamburgs likhet med Sverige. Almut Möller, statsråd för Hamburg stad, hälsade gästerna välkomna till Hamburg som svenska och europeiska vänner. ”Vi firar vårt nära samarbete vid under denna kväll. Sverige och Hamburg arbetar med liknande frågor som miljö och automatisering, ofta i samband med ett maritimt perspektiv.” Möller ser det positivt att många svenska företag är baserade på den tyska marknaden, eftersom de ofta förknippas med egenskaper som strävan efter innovation och hållbarhet. Dessa egenskaper utmärker även årets pristagare. Göteborgs borgmästare Anneli Rhedin var också närvarande och höll ett välkomsttal där hon betonade behovet av att hjälpa varandra och dela erfarenheter för att göra världen till en bättre plats.

Pristagarnas visioner tydliggörs

Årets newcomer på den tyska marknaden tilldelades Polestar. Den svenska biltillverkaren skapades som ett joint venture mellan Volvo Cars och Geely Holding och finns på den tyska marknaden som ett självständigt varumärke sedan 2019. Alexander Lutz, Managing Director, tog emot priset: ”Det är bara genom att investera i människor som vi kan driva utvecklingen framåt.”

Priset i kategorin medelstora företag gick till PowerCell som är en pionjär inom utveckling och produktion av bränsleceller. ”Jag är mycket stolt över det här priset, eftersom medelstora företag är mycket viktiga i Tyskland. I Sverige har vi inte en så utpräglad sektor för små och medelstora företag. Tyskland är vår viktigaste marknad”, sa Per Ekdunge, VD.

Utmärkelsen stora företag tilldelades Vattenfall för koncernens ambitiösa mål att uppnå ett fossilfritt liv inom en generation. Dr. Oliver Weinmann, Managing Director på Vattenfall Innovation, betonade vikten av partnerskap för att skydda klimatet: ”Klimatförändringarna är det som vi måste ta itu med mest intensivt under de kommande åren. Energiomställningen kräver innovation. Vi måste ta farväl av gamla strukturer. För detta krävs partnerskap och samarbete. Vi kan inte rädda världen på egen hand.”

Det nya priset för att hedra framstående tyska investeringar i Sverige delades ut till Gunnar Kilian, medlem av Volkswagens koncernstyrelse: ”Sverige är ett mycket attraktivt investeringsland för Volkswagen, som vi också har ett kulturellt samarbete med. Som tyskar kan vi fortfarande lära oss mycket av Sverige när det gäller hållbarhet.”

Många anledningar att fira och tacka

Det var dock inte bara glatt firande, eftersom kammaren var tvungen att ta farväl av två styrelseledamöter. Kammarordförande Thomas Ryberg tackade Anna Liberg (Business Sweden) och Manfred Buhl (Securitas) och hyllade deras ideella engagemang, som kammaren vilar på.

Värd för kvällen var Marisa Schneider (JCC), som modererade evenemanget på ett charmigt sätt. Galan ackompanjerades musikaliskt av den svenska sångaren Petter Bjällö, som gladde gästerna med välkända låtar som Gabriellas sång från filmen Så som i himmelen.

Traditionellt utbringades även en skål för kammarens beskyddare, H.K.H. Kronprinsessan Victoria av Sverige, av kammarens president Thomas Ryberg. Med Kronprinsessans skål erkände han den betydelse som beskyddarskapet har för kammaren. Samtidigt meddelade han att Hennes Kungliga Höghet har förlängt beskyddarskapet till 2025.

Foton från galakvällen hittar ni här
Till toppen