Saab, Espresso House, Einride, Bosch och Internationella Skolorna Düsseldorf vinner Svenska Företagspriset 2023

Igår kväll hedrades företagen Saab, Espresso House och Einride med Svenska Företagspriset 2023 för sina framgångar på den tyska marknaden. Det ledande tyska teknik- och tjänsteföretaget Bosch fick årets pris för enastående tyska investeringar i Sverige. Internationella Skolorna Düsseldorf hedrades med årets hederspris.

Svenska Företagspriset delas årligen ut av Svenska Handelskammaren, Business Sweden och Svenska Ambassaden i Tyskland i kategorierna stora företag, medelstora företag och newcomer på den tyska marknaden till tre företag med svenska rötter som nått framgångar i Tyskland. Priset för tyska investeringar i Sverige delades ut av juryn för tredje gången.

Saab hedrades som storföretag under galakvällen. Det svenska säkerhets- och försvarsföretaget har utvecklat innovativa lösningar för land, hav och luft i över 80 år. ”Saab tar med sig den senaste tekniska kunskapen från Sverige till Tyskland och anpassar den till den lokala marknaden i samarbete med kunderna. På så sätt ger Saab ett grundläggande bidrag till Europas säkerhet”, motiverade juryn sitt beslut.

Priset i kategorin medelstora företag gick till Espresso House. Företaget har inte bara tagit den svenska kaffekulturen till Tyskland, utan också det svenska sättet att se på alla medarbetare. Juryn skriver i sin motivering att företaget ”har lyckats vinna tyska gäster för den typiska svenska fikan trots utmaningar som pandemi och inflation”.

Einride uppmärksammades som en framgångsrik newcomer på den tyska marknaden. Einrides holistiska ekosystemansats möjliggör övergången från traditionell, koldioxidintensiv godstransport till mer hållbara metoder utan att företag behöver ta på sig den tekniska risken eller de tillhörande kapitalinvesteringarna. Med priset erkände juryn dessa ansträngningar på ett område ”där Tyskland hittills har legat långt efter i internationell jämförelse”.

Priset för enastående tyska investeringar i Sverige gick till Bosch. Bosch har ett utmärkt globalt rykte för innovation, kvalitet och hållbarhet. Bosch har funnits i Sverige sedan 1904 och i början av 2023 ökade Bosch sin investering i Sverige ytterligare genom att bygga ut sin filial i Tranås. ”Med denna investering visar Bosch inte bara sitt engagemang för hållbarhet, utan också för svensk-tyska ekonomiska relationer”, förklarade juryn i sitt uttalande.

I år fick även språkinstitutet Internationella Skolorna Düsseldorf ett hederspris för sitt arbete. Företaget har i över 20 år varit en förmedlare mellan svensk och tysk kultur. Genom samarbete med ett stort antal folkhögskolor, gymnasieskolor och universitet i Sverige har Internationella Skolorna nu välkomnat över 3.000 praktikanter, deltagare och studenter till Tyskland. ”Med tanke på att det svenska näringslivet har en stor efterfrågan på tysktalande personal bidrar Internationella Skolorna på ett viktigt sätt till att stärka det tysk-svenska samarbetet”, motiverade juryn sitt hedersomnämnande.

Vinnarna tillkännagavs och priserna delades ut den 17 november i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Den festliga kvällen i Wiesbaden på Kurhaus avslutade den Swedish-German Business Day 2023.

Till toppen